Yunanca mikros (küçük), bios (yaşam) ve logos (bilim) sözcüklerinden meydana gelen mikrobiyoloji; mikroskop düzeyinde görülebilen, çoğunlukla tek hücreli ve basit yapıdaki mikroorganizmaları inceleyen bilim dalıdır. 17. yüzyıl mikroskobun keşfinden günümüze mikroorganizmaların çeşitli yönlerini (morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal özellikleri ve antijenik yapıları, patojeniteleri epidemiyolojileri ve diğer karakterleri) tanımlayan çalışmalar yapılmakta ve henüz netlik kazanmamış veya tam olarak bilinmeyen yönleri aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Bu süreçte yapılan gözlemler, araştırmalar ve bulgulara paralel olarak mikrobiyoloji bilim dalı oldukça kapsamlaşarak, alt dallara ayrılmış olup Tıbbi Mikrobiyoloji; insanda mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların tanısı, önlenmesi, korunulması, tedavinin yönlendirilmesi ve izlenmesini içeren kliniğe özgün laboratuvar bilimi ve uzmanlık alanıdır.
Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanlık eğitimi, bakteriyoloji, viroloji, mikoloji, parazitoloji olmak üzere dört ana mikroorganizma grubu ile konak savunmasını inceleyen immünoloji bilim alanlarını kapsamaktadır. Tıbbi Mikrobiyoloji Tezli Yüksek Lisans Programın temel amacı; alana özgü ve temel yetkinlikler kazandırarak insanda enfeksiyonlara yol açan etkenleri tanımlayabilen ve oluşan hastalıkların patogenez mekanizmalarını açıklayan, etkenlerin tanımlanmasına ve raporlanmasına yönelik yöntem ve standartları bilen ve uygulayan, tıp ahlakı ve mesleki olarak donanımlı olmalarını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda mesleki yaşamda gerekli olacak bilgi, beceri ve tutumları kazanmaları ve geliştirmelerine katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Programa 4 yıllık Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü, Fen – Edebiyat Fakültelerinin 4 yıllık Biyoloji ve Moleküler Biyoloji bölümleri, Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Veteriner ve Diş Hekimliği Fakültesi lisans mezunları kabul etmektedir. Programın öğretim dili Türkçe ’dir. Tıbbi Mikrobiyoloji Tezli Yüksek Lisans Programından Yüksek Lisans derecesi almak için, “Samsun Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği” gereği 21 krediden ve 120 AKTS’den az olmamak ve ayrıca bir dönemde 30 AKTS’yi geçmemek koşuluyla seminer dâhil en az sekiz ders ve uzmanlık alan dersi ile yüksek lisans tezi alınması gerekmektedir. Derslerini başarıyla tamamlayan ve uygun bir konu dahilinde hazırladığı yüksek lisans tezini seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan ve böylece Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı gerekliliklerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, Tıbbi Mikrobiyoloji alanında Master of Science (MS) derecesi alacaklardır.
Mikroorganizmaların küresel yayılımının kolaylığı, yeni tanımlanan ve/veya varyasyona uğrayan hastalık etkenleri, antimikrobiyal dirençteki hızlı artış, değişen hasta profili ve fırsatçı enfeksiyonlar, ileri moleküler tanı yöntemleri Tıbbi Mikrobiyolojinin günümüz ve geleceğe yönelik önemini oluşturmaktadır.
Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanları, kamuda devlet ve eğitim ve araştırma hastanelerinde, özel hastanelerde ve kan merkezlerinde, halk sağlığı laboratuvarlarında Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanı olarak çalışma, üniversite hastanelerinde uzman veya akademik kadrolarda öğretim üyesi olarak çalışma olanaklarına sahiptirler. Ayrıca çeşitli özel sektörde (ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme, araştırma geliştirme laboratuvarları gibi) araştırıcı, yönetici olarak çalışma olanakları vardır.